Het Grols museum moet het voortaan zonder kanonsloop voor de deur doen. Gisteren takelden enkele werknemers van Rouwmaat Bennie Tuinte (links) en Louis Smeenk. de loodzware loop omhoog om hem te verplaatsen naar de gemeentewerf. Op 1 januari volgend jaar krijgt de loop een plekje op de kanonsbulten. Foto: Henk Westerveld.
De kanonsloop die al sinds jaar en dag voor het Grols museum aan de Notenboomstraat ligt, is weg. Dit keer kunnen de Grollenaren opgelucht ademhalen, want het zijn geen wraakzuchtige Lichtenvoordenaren die de kanonsloop hebben gekaapt… Het waren werknemers van Rouwmaat die de loodzware loop verplaatsten zodat die kan worden opgemeten en schoon gemaakt.
Door YILDIZ HUININK GROENLO
„Ja, kalm aan en nu omhoog”, geeft Bennie Tuinte van grondbewerkingsbedrijf Rouwmaat aanwijzingen aan zijn collega die met een hijskraan ruim 850 kilo zware kanonsloop omhoog takelt Hoewel het pas 8 uur ‘s morgens is, is het al behoorlijk druk in de Notenboomstraat. Zelfs de politie is even komen kijken naar wat er allemaal gebeurt. Maar het karwei verloopt redelijk soepel, de kanonsloop met de onderkant tussen de keien voor het museum ligt al na een kwartier achterop de wagen.
Batavia levert inspiratie voor nieuw rolpaard
In opdracht van de gemeente wordt het gevaarte verplaatst naar gemeentewerken aan de Oude Winterswijkseweg. De stichting Vrienden van de Grolse Kanonnen heeft er namelijk voor gezorgd dat de loop een houten onderstel, een rolpaard, krijgt en het is de hoogste tijd dat de exacte maten worden opgenomen. Ook gaan ze de loop grondig schoonmaken. Van buiten, maar ook van binnen, want er is in al jaren nogal wat rommel in terecht gekomen. De loop, die van Engelse makelij is, gaat al heel wat jaren mee. In 1907 kwam het kanonsonderdeel bij het bouwen van de Callixtuskerk aan de Kerkstraat te voorschijn. De wallen die destijds om de gracht lagen, werden weggegraven en daarbij vond men de loop. Een tijdje stond het op een onderstel bij de muziekkoepel, en zo’n 25 jaar geleden kwam de loop voor het Grols museum te liggen.
„De zijkanten en de assen zijn inmiddels gezaagd”, vertelt Erik Mentink van Vrienden van de Grolse Kanonnen. „Daarbij is wat vertraging opgelopen omdat de zaag bleef steken.” Het rolpaard dat bij stoomhoutzagerij Nahuis zal worden vervaardigd, wordt een bijzonder exemplaar. Omdat het op de kanonsbulten geplaatst wordt, zal de loop dicht gemaakt worden anders zou er water in komen te staan. Mentink: „Twee van onze leden, Joop Hubers en Wim Nijenhuis zijn speciaal naar de Batavia in Lelystad gaan kijken om foto’s en aantekeningen te maken. Die
Dit najaar moeten de houten onderdelen en het ijzerbeslag gemaakt zijn. De leden van de stichting twijfelt er nog over of de loop geverfd moet worden. „Het kan zijn dat de verf er bij het schieten eraf vliegt en dat is niet de bedoeling”.
De planning is dat de loop met het nieuwe onderstel bij het millenniumschieten op 1 januari 2000 op de kanonswal gepresenteerd gaan worden. Op 18 juni wordt er tijdens de open dag van stoomhoutzagerij Nahuis nog druk gezaagd voor het onderstel.
Bron: De Gelderlander