We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page
31 December 1971

Bij brand in Groenlo miljoenenschade VUUR TEISTERDE BIERBROUWERIJ

GROENLO — Een felle uitslaande brand die in de prille nieuwjaarsmorgen bij de Grolsche Bierbrouwerij NV te Groenlo heeft gewoed, richtte voor enkele miljoenen guldens schade aan. Korpsen uit Lichtevoorde, Eibergen, Aalten, Winterswijk, Enschede en Groenlo, slaagden er na ruim drie uur pas in de enorme vlammenzee die steeds werd aangewakkerd door een harde oostenwind, te lokaliseren.

In enkele uren tijd werd een grote opslagplaats tussen het brouwhuis en de nieuwe expeditiehal in de as gelegd. Vier van de twintig voor vandaag volgeladen vrachtauto”s, enkele heftrucks, een aantal tractoren, centrifuges, inpakmachines en -materiaal, alsmede miljoenen flessen in plastic kratten werden door het vuur verteerd. Omdat de brand kort na de jaarwisseling omstreeks kwart over twaalf op een open opslagplaats werd ontdekt, bestaat het vermoeden dat verdwaald brandend vuurwerk de daar opgeslagen goederen in vlam heeft gezet. In een minimum van tijd stonden de stapels plastic kratten in lichterlaaie, wat gepaard ging met een enorme rookontwikkeling en een angstaanjagende vonkenregen. Gedreven door de oostenwind sloeg de brand even later over naar de opslagruimte aan de westzijde van het fabrieksterrein.

Tegen die tijd kon de enorme vuurhaard door de gezamenlijke brandweren worden bestreden, een strijd die door duizenden mensen op grote hitte-vrije afstand werd gadegeslagen. Miljoenen kubieke meters water uit een groot aantal spuiten moesten voorkomen, dat de nieuwe expeditiehal in vlammen op zou gaan. De ongeveer vijftien resterende vrachtauto”s die eerder met hulp van tientallen omstanders naar een plaats achter deze hal waren gereden, getrokken en geduwd, moesten toen niet zonder gevaar naar elders worden getransporteerd. Inmiddels had de grote luifel toch vlam gevat. Door de enorme hitte werden stalen balken als waren het stukken ijzerdraad verwrongen.

STEEKVLAMMEN

Aan de andere zijde van de vlammenzee liepen zes hoge silo”s waarin het zout is opgeslagen groot gevaar uit elkaar te barsten. Terwijl massa”s water de silo”s zoveel mogelijk koel hielden, werd ook vanaf de brug die het brouwhuis met de silo”s verbindt het vuur bestreden. Precair werd de situatie toen de leidingen op de brug barstten en een elektrische kabel vlam vatte, wat met enorme, angstaanjagende steekvlammen gepaard ging.

Nadat gedurende al die uren het knallen en rinkelen van brekende flessen niet van de lucht was, wisten de gezamenlijke brandweren tegen vieren de vuurhaard in te sluiten en kon de brand eindelijk gemakkelijker worden bestreden. De vrees dat de stormachtige oostenwind zou draaien was niet ongegrond, omdat de enorme vonkenregen zich dan gestort zou kunnen hebben op een grote LPG gastank, de benzine en oliepomp en het gasontvangstation. Bovendien zou dat ook gevaar hebben opgeleverd ”voor het brouwhuis, de grote expeditieruimte en de nabij gelegen woonwijk Oosteresch.

Toen eindelijk ook in de morgenuren het sein „brand meester” kon worden gegeven rukten de gastkorpsen in. De plaatselijke brandweer bleef de hele dag paraat om te voorkomen dat het smeulend vuur weer zou oplaaien. Terwijl de nablussingswerkzaamheden nog in volle gang waren, was een ploeg van het personeel druk bezig met het herstel van elektrische kabels en toevoerleidingen. De directie van de brouwerij verwachtte gisteren, dat de produktie vandaag weer kon worden hervat.

Bron: Reformatorisch dagblad
Foto: col. W. Lansink

Leave a Reply

Top
Gegevens laden