We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page
26 September 1990

Groenlo blij met opgeknapte gracht festiviteiten rond de Halve Maan.

(vlnr) Henk Ebbers, burgemeester Rob van Schaik en Wil van der Wens bij de Grolse gracht.

GROENLO – De opknapbeurt van de Grolse gracht nadert zijn voltooiing. Volgende week wordt het project, dat in april van start ging, opgeleverd. Maar daar blijft het niet bij.
De gemeente wil het eind van de klus niet ongemerkt voorbij laten gaan en is van plan op 26 en 27 oktober festiviteiten op touw te zetten die allemaal staan in het teken van dit ‘monument van Groenlo’. Het ‘grachtfeest’ begint op 26 oktober om 15.00 uur rond de Halve Maan aan de Borculoseweg. Daarvoor worden instanties uitgenodigd als het ministerie van WVC, Monumentenzorg en de provincie. Groenlo hoopt dat gedeputeerde Nicolien v.d. Broek-Laman Trip dan ook aanwezig kan zijn. Burgemeester Rob van Schaik doet tijdens het feest een duit in het zakje door met een waterfiets over de gerenoveerde gracht te ‘rijden’. Daarnaast is er een expositie bij hotel Meijer waar de historie van de gracht nader wordt belicht. De dag erna komt de Groenlose Hengelsportvereniging in actie. Deze club was nauw betrokken bij de schoonmaak- en opknapklus. De hengelaars zetten een viswedstrijd op touw waar gestreden wordt om de Burgemeester Van Schaik-trofee. Groenlo is blij dat de renovatieklus zonder problemen is verlopen.
Alle werkzaamheden liepen geheel op schema en ook de kosten bleven binnen de perken. In totaal werd zo’n f 1,8 miljoen gulden uitgegeven. In zijn nopjes Met name burgemeester Van Schaik is erg in zijn nopjes met de gracht-nieuwe-stijl. “Die wordt weer de trots van onze stad”, zo verwoordt hij het. Ook content is hij dat het project, dat eigenlijk stukje bij beetje gerealiseerd zou worden, nog dit jaar werd afgerond. De plannen voor de opknapbeurt dateren van zo’n acht jaar geleden. Toen werd al geconstateerd dat de gracht verwaarloosd was en dringend moest worden aangepakt. „Er was gevaar voor de aanwonenden door afkalving”, aldus de burgemeester. Vorig jaar kwamen de plannen voor een grootscheepse aanpak in een stroomversnelling toen via allerlei subsidieregelingen het benodigde bedrag op tafel kwam. Historisch volgens de burgemeester en de ambtenaren Wil v.d. Wens en Henk Ebbers die het project van gemeentewege begeleidden, is bij de renovatie van de gracht goed gekeken naar de historische loop van het verdedigingswerk – Met dat doel werd de plaatselijke archeologische vereniging geraadpleegd terwijl ook advies werd ingewonnen van de Stichting , Menno van Coehoorn. De gracht heeft nu weer de oude ‘stervorm’.

Bron: De Gelderlander foto: Henk Westerveld

Leave a Reply

Top
Gegevens laden