We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page
5 August 1998

Nieuw bier in Groenlo.

GROENLO
Bierbrouwer Grolsch heeft zijn hielen nog niet gelicht naar Boekelo of in Groenlo is een nieuwe brouwerij geboren, die ook alcoholisch gerstenat in beugelflesjes produceert. De nieuwe brouwerij opereert weliswaar nog op piepkleine, schaal, maar het ziet er naar uit dat beugelflessen met bier uit Groenlo nog tot in lengte van jaren blijven knallen. De nieuwe brouwerij is op touw gezet door Koen Klein Tuente (21) en Ruben Tank (20). Zij werden op het idee gebracht door Gerty Starink, beroepskracht bij de VVV. Die wil van Groenlo behalve een vestingstad ook een bierstad maken, en dus was het gezien het vertrek van Grolsch gewenst dat er een kleinschalige brouwerij van de grond komt. Koen Klein Tuente en Ruben Tank begonnen een jaar geleden met het experimenteren met water, gerst en hop. Ze kregen wat apparatuur waarmee ze aan de slag gingen. De kennis van het bier maken moesten ze zich wel van a tot z eigen maken. Koen studeert bouwkunde en Ruben zit op de Heao. Een bewijs dat vakmanschap ook betrekkelijk snel te leren is, want de eerste biertjes smaken zeer acceptabel. „Van bier maken wisten we niks, maar uit boeken en gesprekken met brouwers hebben we zoveel kennis opgediept dat we bier konden maken. Het lijkt allemaal niet ingewikkeld, maar het hele proces staat of valt met geduld én hygiëne. Je moet heel secuur werken”, vertellen ze. De eerste biertjes hebben ze al in de beugelflesjes laten rijpen en de smaak is heel behoorlijk. Het bier gist op de fles, maar de vloeistof is kraakhelder en goed drinkbaar. Het alcoholpercentage ligt op ongeveer 7 procent. Volgens de wet mogen ze maandelijks zo’n 100 liter brouwen zonder met de fiscus in aanraking te komen, weten ze, want zolang is hun activiteit nog hobby. Voorlopig willen ze hun productie ook niet boven die grens tillen. ,,We zijn eigenlijk nog maar net bezig. We vinden zelf dat het erg goed gaat, maar we willen het brouwproces eerst goed onder de knie krijgen. De kwaliteit moet in alle opzichten constant blijven”, menen ze. Het tweetal heeft hun bier ‘Jofel’ gedoopt, dé Grolse uitdrukking voor ‘goed’. De bedoeling is dat hun brouwerijtje de komende weken wordt ondergebracht in de kelder van restaurant ‘t Belegh van Grol aan de Kevelderstraat. Als die verhuizing achter de rug is, zal de biermakerij worden opgenomen in de bierroute. Volgens Klein Tuente en Tank zal het bier maken er een stuk op vooruit gaan als de jonge brouwerij in de kelder aan de Kevelderstraat is gevestigd. Allerlei factoren, zoals de temperatuur van het brouwsel, kunnen dan nauwkeuriger geregeld worden, menen ze. het tweetal maakt zich geen zorgen over de toekomst van hun brouwerij. „Dit is onze hobby waar we erg veel plezier aan beleven. We zijn ook bezig een witbier te brouwen. Het enige doel is om toeristen te laten zien hoe bier gemaakt wordt. De flesjes worden hooguit als souvenir verkocht. Er kan een moment komen waarop we moeten beslissen of we ook commercieel actief worden, maar tegen die tijd zien we dat wel”, zeggen ze nuchter. Groenlo wil zich ook morgen-avond profileren als ‘bierstad’ door de tweede versie van de biervatenrace te houden. Dit evenement werd vorig jaar voor het eerst gehouden en trok direct 1500 toeschouwers. Volgens Michaël Lammers, voorzitter van de Stichting Biervatenrace Groenlo, zouden er morgenavond wel eens twee- tot drieduizend mensen in het centrum van de race getuige kunnen zijn. Aan de start verschijnen veertig Achterhoekse teams, die elk uit vijf personen bestaan. De deelnemers, die ouderwetse houten biervaatjes 450 meter door de binnenstad moeten versjouwen, zullen diverse hindernissen moeten nemen. De vaatjes zullen voor de helft met modder worden gevuld, zodat ze tijdens het transport nauwelijks te sturen zijn. Aan de biervatenrace, die donderdagavond om 19.00 uur begint, zal ook een team deelnemen uit Boekelo…

Leave a Reply

Top
Gegevens laden