We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page
21 July 1988

Ludieke opening van rondweg Groenlo om 21 juli.

GROENLO
De nieuwe rondweg om Groenlo wordt donderdag 21 juli op ludieke wijze geopend. Een driemanschap bestaande uit commissaris van de koningin ing. M. de Bruijne, de hoofdingenieur-directeur (HID) in Gelderland ir. W. Barentsen en burgemeester. mr. R. van Schaik van Groenlo verricht de openingshandeling. „De opening heeft alles te maken met de roemruchte geschiedenis van Groenlo, maar meer vertel ik er niet over, aldus burgemeester Van Schaik.
Met het gereedkomen van de rondweg wordt in Groenlo een nieuwe tijdperk ingeluid. Meer dan vijftig jaar heeft de Grolse gemeente er over gedaan om van de ‘rijkstraverse door het centrum van de stad’ verlost te worden.
Vele acties zijn gevoerd om het zware verkeer uit het centrum te krijgen. Groenlose ondernemers wierpen blokkades op, het doorgaande verkeerd werd stilgelegd en ministers en staatssecretarissen werden aan de jas getrokken. De laatste twintig jaar is vrij intensief over de plannen gesproken. Tien jaar geleden zag burgemeester R. van Schaik het als zijn belangrijkste taak om het centrum van het zware doorgaande verkeer te verlossen. „U bent als burgemeester geslaagd, wanneer U dit lukt”, zei in 1978 loco-burgemeester J. Dietz bij de installatie van Van Schaik.

Het vele miljoenen vergende project nadert zijn voltooiing. Het heeft zo lang geduurd omdat veel partijen bij de totstandkoming van de rondweg betrokken zijn geweest. Dat was vooral rijkswaterstaat, maar ook de provincie heeft een flinke vinger in de pap gehad.
Voltooiing
Het ligt in de bedoeling dat het rijk over enige tijd de nieuwe rondweg overdraagt aan de provincie. Van het rijk ontvangt Groenlo binnenkort een stuk van de Ruurloseweg, de Beltrumsestraat, de Mattelierstraat en een stuk van de Winterswijkseweg in eigendom. Op die manier krijgt Groenlo meer mogelijkheden om het centrum nieuw leven in te blazen. „Op korte termijn zal met de herinrichting worden begonnen. Er moet vaart achter deze plannen worden gezet opdat de achterstand snel wordt ingelopen”, aldus Van Schaik. Tegelijk met de opening van de nieuwe rondweg op 21 juli wordt ook aandacht besteed aan het gereedkomen van de parallelweg langs de rijksweg Groenlo-Winterswijk en aan de minirotonde Ruurloseweg- Borculoseweg-Deken HooijmansingeL Er wordt een dag lang feest gevierd. Na de openingshandeling maken de genodigden een boerenbruiloft mee, terwijl aansluitend in het centrum de eerste braderie van dit seizoen wordt gehouden. Het Groenlose Ondernemersverbond haakt in op de feestelijkheden. Er worden allerlei activiteiten ontwikkeld.

Leave a Reply

Top
Gegevens laden