We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page
7 April 1993

Historisch gebouw klaar voor de sloop
Onbewoond hotel-pension in Groenlo volgende week tegen de grond

GROENLO
Heel vaag zijn de letters nog zichtbaar. Hotel Pension de Watermolen. De weggevallen naam is tekenend voor de staat waarin dit Grolse, historische pand verkeert. Gerrit Pot begon hier aan de Borculoseweg, zijn carrière als kastelein. Maar nadat het pand door jarenlange leegstand gevaarlijk terrein voor kinderen is geworden, heeft eigenaar Van Heuveln besloten het gebouw volgende week te slopen. Hotel pension de Watermolen is de laatste herinnering aan de watermolen die ooit in Groenlo gestaan heeft. De molen stond aan de overkant van de Borculoseweg, in de buurt van het Watermolenpad, waar tot in de jaren zeventiger de Slinge zijn loop had.
De hoge waterstand in 1890 was er de oorzaak van dat de enige watermolen van Groenlo wegspoelde. Wel bleef de herberg over. Een wit gebouw dat nu nog aan Borculoseweg staat, maar volgende week niet meer.

Lasonder
Pot herinnert het zich nog goed. In 1963 betrok hij het pand als kastelein. „Het voorste ,gedeelte had ik in gebruik, in het achterste gedeelte zat een bakkerij.” Pot weet dat vooral dat achterste gedeelte zeker een aantal eeuwen oud moet zijn. Kenmerken daarvan zijn volgens hem de oude keldergewelven en het dak dat nauwelijks een meter van de grond af begint.
„Het voorste gedeelte is er later hij aan gebouwd. Dat stamt uit de 19e eeuw.” De wit gekalkte herberg is tijdenlang in het bezit geweest van Van Dam. Pot: „In het achterste gedeelte bakte eerst Van Schaik en later Wissink brood. Eein andere Wissink dan de huidige, bakker Wissink. Daarna kwam er de kruidenierszaak van Bleumink voor in de plaats.
” Het historische gebouw waarvan het gezicht nu bepaald wordt door verrotte balken en open gaten waarin de wind en regen vrij spel hebben, ging in 1976 over in andere handen. De Poolse eigenaresse Polaski verkocht het aan Van Heuveln, eigenaar van meubelindustrie Oldenhuis B.V. Het was het jaar waarin Pot moest uitwijken naar een andere locatie.

Weg
Aan de loop van de Borculoseweg is al een beetje de loop van de verdere geschiedenis te zien. De flauwe bocht die deze om het pand heen maakt en de ligging van de punt in het trottoir tonen dat de reconstructie van de weg niet vlekkeloos is verlopen.
Woordvoerder Verheij van de gemeente Groenlo weet dat er in het verleden geen overeenstemming bereikt is met eigenaar Van Heuveln. „In het oorspronkelijke bestemmingsplan is zelfs te zien dat er een pad gepland was naar het Blik dwars door hotel Pension de Watermolen. Dat ligt er niet. Dus het blijkt wel dat het niet helemaal gegaan is zoals bedoeld.”

Frans Klein Zeggelink, directeur van Oldenhuis weet dat de koop toen niet doorging, omdat de gemeente de vraagprijs niet wilde betalen. „Maar dat is allemaal al lang geleden. Wat we nu met het terrein dat vrijkomt gaan doen weten we nog niet. In Groenlo gaat het verhaal dat er een showroom annex kantoorruimte zou komen, maar dat ontkent Klein Zeggelink.

Foto: collectie stadsmuseum

Leave a Reply

Top
Gegevens laden