We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page
17 August 1957

Bron: VARA: DINGEN VAN DE DAG Uitzenddatum: 18-08-1957

Het Grols kanon wordt ontvreemd.

Het jaar 1957 staat in de Lichtenvoordse kermishistorie met hoofdletters geschreven. De rivaliteit tussen de Keistad en Groenlo kwam tot een hoogtepunt toen drie Lichtenvoordenaren vlak voor aanvang van de Grolse kermis het zo trotse kanon in het holst van de nacht uit de vestingstad weghaalden. Als vergelding voor de actie van de Grollenaren die een jaar eerder de Lichtenvoordse kermisvogel hadden ontvoerd.

De dieven Joop Kruip, Leo Paashuis en wijlen Jos Dusseldorp gebruikten een vrachtwagen met takelinstallatie. „Dat ging allesbehalve gemakkelijk. Het kanon hing niet goed in de takel, zodat het affuit de weg raakte. We zijn met donderend geraas Groenlo uitgereden. En dat terwijl we het zweet toch al in onze handen hadden staan”, weet Kruip zich nog goed te herinneren ,,Wonder boven wonder is niemand wakker geworden. Op de plek van het kanon plaatsten we een nep kanon, zodat de vermissing niet zou opvallen.” Joop Kruip: ,,Om zes uur ‘s ochtends waren we in Lichtenvoorde. Het kanon verstopten we in de schuur van mijn kwekerij onder het hooi Toen begon de grote zoekactie. Pamfletten werden opgehangen en politie en burgemeester zochten naar het monument van buur Groenlo. De politie wilde van ons alleen maar de bevestiging dat we het kanon in ons bezit hadden. Teruggeven, dat hoefde nog niet meteen. Het ludieke aspect van de hele operatie werd donders goed begrepen.”
Uiteindelijk kwamen de dieven in een gesprek met de burgemeester overeen dat het kanon, na een verblijf van veertien dagen ‘in den vreemde’, tijdens de Lichtenvoordse kermis door de Grollenaren kon worden opgehaald.
Een heel gekostumeerd Spaans leger uit de naburige vesting Grol kwam naar de Keistad om het kanon op te halen. In Groenlo waren daarna duizenden mensen op de been om hun trotse monument, met daar bovenop de aan kettingen vastgeklonken drie Lichtenvoordse dieven, te aanschouwen.

Leave a Reply

Top
Gegevens laden